Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki
W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy jajko, ciepłe (nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 -2 godziny.
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko je wyrabiamy, następnie dzielimy na równe części formujemy placuszki, nakładamy nadzienie, sklejamy brzegi ciasta i formujemy w rękach bułeczki.
Bułki układamy na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce. Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do blendera i pracujemy nim dość krótko tylko do uzyskania grudek. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem przy użyciu pędzelka, następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190-200ºC przez około 25 minut. Studzimy na kratce.