Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 520 g
drożdże świeże 30 g
masło 40-50 g
mleko ciepłe 1 szkl
jajko 1
cukier 3 łyżki
sól szczypta

Dodatkowo

jajko 1
mleko 2 łyżki

Nadzienie

jagody 300 g
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Kruszonka

mąka pszenna 60 g
cukier puder 2 łyżki
masło 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy jajko, ciepłe (nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 -2 godziny.

Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko je wyrabiamy, następnie dzielimy na równe części formujemy placuszki, nakładamy nadzienie, sklejamy brzegi ciasta i formujemy w rękach bułeczki.

Bułki układamy na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce. Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do blendera i pracujemy nim dość krótko tylko do uzyskania grudek. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem przy użyciu pędzelka, następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190-200ºC przez około 25 minut. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 18.11.2015 23:52
smakowicie wygląda
Jolcia_90 18.11.2015 23:11
mmmm jaaaaagoooodziaaaanki :) :) :) Jak by mi ktoś takie zrobił, skakałabym pod sufit :) Moje smaki :)
Mama niejadka 18.11.2015 20:34
Smaczne jagodzianki
Wiktoria29 18.11.2015 20:24
ale mam ochotę na taką...mmm..
MałaMi89 18.11.2015 18:13
Ohh jak w tym roku za mną deptały!! Ale nie miałam jagód...
Agnieszka-87-25 18.11.2015 15:36
ale bym zjadła taką
Kasnaj 18.11.2015 15:19
Super propozycja
mirosława4 18.11.2015 15:07
apetyczna !
bietka 18.11.2015 14:45
pyszne jagodzianki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak