Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Jagodzianki

mąka pszenna typ 650 0,5 kg
drożdże suche 7 gram
sól 1 szczypta
mleko 250 ml
masło 80 gram roztopionego
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 8 gram

Nadzienie

jagody 300 gram
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Lukier

cukier puder 1 szklanka
woda kilka łyżek gorącej

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości – od 30 – 45 minut.

Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 18 – 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.03.2017 11:14
Uwielbiam :)
Ela15 20.02.2016 11:51
wspaniale wyglądają
Kolorowa 06.10.2015 16:17
Smakowicie wyglądają ;)
bietka 05.10.2015 10:08
bardzo lubię takie bułeczki :)
Barbara13 04.10.2015 22:34
aż ślinka leci,pyszności
Aannkaa82 04.10.2015 20:16
Uwielbiam takie jagodzianki :)
Iwusia 04.10.2015 19:58
ależ wspaniały wypiek - lubię takie drożdżóweczki
kuchcik89 04.10.2015 19:34
pysznie sie prezentują :)
Krzysztof15 04.10.2015 17:32
bardzo lubie
halina17 04.10.2015 17:30
Smaczne jagodzianki.
Bernadeta1 04.10.2015 17:18
moje ulubione bułeczki, pychota
Janina 04.10.2015 16:31
Świetne bułeczki;)
Wiktoria29 04.10.2015 16:28
ależ one apetycznie wyglądają
adelajda 04.10.2015 16:16
Domowe najsmaczniejsze :)
Mama niejadka 04.10.2015 15:36
Pyszne domowe jagodzianki
Franciszek 04.10.2015 14:06
lubię takie
Futka 04.10.2015 13:54
Doskonałe i niezwykle pyszne jagodzianki :)
IZABELA29 04.10.2015 12:57
pyszne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak