Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 800 g
drożdże świeże 30 g
mleko 320 g
jajko 2 sztuki
olej 40 g
cukier 8 + 3 do jagód łyżek
sól szczypta
cukier waniliowy 1 sztuka

Dodatkowo

jagody 0,7 litra
jajko do smarowania jagodzianek

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, olej, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do reszty składników. Ciasto należy dokładnie wyrobić, aby było gładkie i odchodziło od ręki. Ponownie umieścić ciasto w misce (ja przykrywam ściereczką, aby nie obeschło) i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru. Ciasto podzielić na ok. 15 części. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć ok. 2 łyżek jagód, zlepić. Ułożyć zlepioną stroną na dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Kiedy bułki ładnie wyrosną należy posmarować je rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 15-18 min aż do zarumienienia. Upieczone można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 23.02.2015 11:56
pysznie wyglądają
Wacław 22.02.2015 12:11
bardzo lubie jagodzianki :-)
adelajda 22.02.2015 12:06
JA do kawki poproszę :)))
molanka 21.02.2015 22:19
wyglądają apetycznie
gosiag 21.02.2015 22:16
bardzo lubie takie jagodzianki
agnieszka214 21.02.2015 22:00
takie pyszne ze po prostu mniam mniam
joanna43 21.02.2015 21:56
najlepsze jagodzianki
Magdalena Rysińska 21.02.2015 21:45
Tylko czekać aż pojawią się świeże jagody.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak