Jagodzianki

Jagodzianki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 g
  • drożdże świeże

    15 g
  • mleko

    160 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    20 ml
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • szczypta soli

  • jagody

    200 g
  • jajko do smarowania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Mąkę, jajko, olej, cukry i sól mieszamy ze sobą, dodajemy mleko z drożdżami i całą masę wyrabiamy ręcznie mnie około 10 minut (ciasto będzie klejące). Odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie 2-3 godziny).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy sporo jagód - można je jeszcze posypać cukrem - i zalepiamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.

Każdą jagodziankę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat