Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350 g
drożdże świeże 15 g
mleko 160 ml
jajko 1 sztuka
olej 20 ml
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
szczypta soli
jagody 200 g
jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Mąkę, jajko, olej, cukry i sól mieszamy ze sobą, dodajemy mleko z drożdżami i całą masę wyrabiamy ręcznie mnie około 10 minut (ciasto będzie klejące). Odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie 2-3 godziny).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy sporo jagód - można je jeszcze posypać cukrem - i zalepiamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.

Każdą jagodziankę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malgoska 31.07.2022 11:12
Zapisuję izrobię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak