Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 15 g
mleko 250 ml
sól
cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 szt
jajko 1 szt
olej rzepakowy 1/4 szklanki
jagody 300 g
kisiel 1/2 opakowania
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Mleko podgrzewamy dodajemy drożdże tak żeby się rozpuściły.
Mąkę łączymy z solą, cukrem, cukrem wanilinowym, dodać jajko, olej rzepakowy i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstawić na 1,5 godziny.
Jagody posypujemy cukrem następnie dodajemy kisiel, wkładamy do sitka żeby ściekł sok.
Następnie przygotowujemy blaszkę posmarowaną masłem.
Z ciasta należy przygotować ok. 15 kulek następnie je rozwałkować nakładać do środka jagody. Zawijać ostrożnie żeby jagody nie wypływały na zewnątrz.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Ostudzone jagodzianki można polukrować lub posypać cukrem pudre

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 03.11.2013 18:23
Jakie pyszności, uwielbiam jagodzianki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak