Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1/3 szklanki
miękkie masło 100 gram
miód 2 łyżki
cukier łyżka
sól szczypta
jajko 3 sztuki
żółtko jajek
mąka 3 szklanki
drożdże 25 gram
jagody kubek
błonnik 2 owsiany

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Kruszonka:

2 łyżki masła
¼ szklanki cukru pudru
¼ szklanki mąki



Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach.





Ciasto:

W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże, golden syrup lub miód, cukier- dokładnie mieszamy. Wlewamy do miski z mąką (najpierw wsypujemy nieco ponad połowę, stopniowo dodajemy resztę przy zagniataniu ciasta), wymieszaną z solą. Wbijamy jajka, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Ciasto powinno być elastyczne, a nie twarde. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny, aż podwoi swoją objętość.



Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy mąką.

Piekarnik nagrzewamy do 190st.

Ciasto dzielimy na 9-10 części. Każdą rozpłaszczamy na placuszek, układamy na jego środku 2 łyżki jagód i zlepiamy brzegi do góry. Kładziemy na blaszce złączeniem do dołu. Odstawiamy na 30 minut by się napuszyły.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok. 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.11.2014 13:21
świetny przepis
goofy9 12.02.2013 17:27
super przepis
aisoglam 10.02.2013 18:45
Pychotka :)
marlena2 30.07.2012 13:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak