Jagodzianki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciepłe mleko

    1/3 szklanki
  • miękkie masło

    100 gram
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    łyżka
  • sól

    szczypta
  • jajka

    3 sztuki
  • żółtko

  • mąka

    3 szklanki
  • drożdże

    25 gram
  • jagody

    kubek
  • błonnik

    2 owsiany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruszonka:

2 łyżki masła
¼ szklanki cukru pudru
¼ szklanki mąki



Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach.





Ciasto:

W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże, golden syrup lub miód, cukier- dokładnie mieszamy. Wlewamy do miski z mąką (najpierw wsypujemy nieco ponad połowę, stopniowo dodajemy resztę przy zagniataniu ciasta), wymieszaną z solą. Wbijamy jajka, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Ciasto powinno być elastyczne, a nie twarde. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny, aż podwoi swoją objętość.



Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy mąką.

Piekarnik nagrzewamy do 190st.

Ciasto dzielimy na 9-10 części. Każdą rozpłaszczamy na placuszek, układamy na jego środku 2 łyżki jagód i zlepiamy brzegi do góry. Kładziemy na blaszce złączeniem do dołu. Odstawiamy na 30 minut by się napuszyły.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok. 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 03.11.2014 13:21
świetny przepis
goofy9 12.02.2013 17:27
super przepis
aisoglam 10.02.2013 18:45
Pychotka :)
marlena2 30.07.2012 13:21
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat