Jagodzianki

Jagodzianki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto (na 12 sztuk)

  • mąka pszenna

    500 gram
  • mleko

    220 mililitr
  • drożdże świeże

    30 gram
  • jajka

    2 małe sztuki
  • żółtka

    1 sztuka
  • cukier

    100 gram
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • masło

    60 gram
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie

  • jagody

    300 gram
  • cukier

    2 łyżka

Lukier królewski:

  • cukier puder

    1 szklanka
  • białko

    1 sztuka
  • jagody

    2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 12 równych części. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować na okrąg, na środek dać ok. 1-1,5 łyżki jagód wymieszanych z cukrem i dokładnie skleić brzegi. Bułeczki lekko spłaszczyć i uformować w owalny kształt. Układać, zlepianiem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut, do podrośnięcia. Podrośnięte bułki wysmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec ok. 15-17 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią. Cukier puder utrzeć z białkiem, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać rozgniecione jagody i wymieszać. Przestudzone bułeczki polać przygotowanym, dwukolorowym lukrem.
Ola1984
Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

13.08.2017 16:00
Smakowitosci

anka1988

01.08.2017 13:43
Świetnie wyglądają z tą fioletową polewą :)

Ola1984

01.08.2017 09:50
Dzięki :) Ja też uwielbiam domowe jagodzianki :)

Ola1984

01.08.2017 09:49
Dzięki ;)

Ola1984

01.08.2017 09:49
Dziękuję :) Tak, było pysznie :)

Ania321

31.07.2017 23:43
coś, co bardzo lubię :) i jeszcze ten fioletowy lukier, świetnie się prezentuje :)

KORAL

31.07.2017 16:28
Super wyglądają :)

gosia56

31.07.2017 14:04
na pewno pyszne a ten kolor polewy pycha ;)

Ola1984

31.07.2017 11:30
Polecam przepis :) Na pewno będzie pysznie :)

Ola1984

31.07.2017 11:30
Takie właśnie były :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat