Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
trzykrotnie zmielony ser
1 kg -
śmietana kremówka
250 ml -
cukier
1/2 szklanki -
jagody
0,5 kg -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3-4 łyżki -
woda
1/3 szklanki -
masło
50 g -
borówki
szklanka -
biała czekolada
tabliczka -
śmietana 30%
500 ml -
cukier puder
2-3 łyżki -
herbatniki
250 g
Przepis i sposób przygotowania Jagodowy sernik na zimno z waniliową śmietaną, białą czekoladą i borówkami
1. Herbatniki kruszymy do miski, dodajemy miękkie masło i razem ugniatamy do uzyskania lepkiej masy.
2. Przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24cm. Spód ciasta pieczemy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez ok 15minut.
3. Jagody miksujemy w blenderze, dodajemy pół szklanki cukru i ponownie miksujemy na gładki mus.
4. Do miski miksera wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy przez kilka minut. Następnie dodajemy zmielony ser. Na najniższych obrotach powoli dolewamy mus jagodowy.
5. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3-4 łyżki żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę należy ostudzić, ale do momentu kiedy jest jeszcze płynna.
6. Żelatynę stopniowo dolewamy do masy serowo-jagodowej. Całość miksujemy przez parę minut na najniższych obrotach.
7. Masę serową wylewamy na ostudzony spód. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
8. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na gładką, lśniącą masę. Wylewamy na sernik i wkładamy do schłodzenia na 2-3 godziny.
9. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sernik dekorujemy borówkami, rozpuszczoną białą czekoladą i świeżymi listkami mięty.
Komentarze (10)