jagodowy chłodnik luksusowy

jagodowy chłodnik luksusowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • cukier

    15 dag
  • mąka

    1 łyżka
  • sól szczypta

  • cukier waniliowy

  • jajko

    4 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania jagodowy chłodnik luksusowy

Z zimnego mleka odlać 3 łyżki i rozprowadzić nimi mąkę. Resztę mleka zagotować. Ubić sztywną pianę z białek , dodając pod koniec ubijania po trochę cukru(połowę ). Na wrzące mleko kłaść łyżkę pianki, gotować po trzy minuty, po czym wyjmować na półmisek. Po ugotowaniu wszystkich pianek do mleka dodać rozmieszaną mąkę i zagotować mieszając. Ubić żółtka z pozostałą ilością cukru, wlać do nich trochę zagotowanego mleka z mąką, wymieszać, wlać do reszty mleka i mieszając utrzymywać chwilę na słabym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Zestawić z ognia –wystudzić. Owoce wypłukać i oczyścić, niewielką ilość pozostawić w całości, resztę przetrzeć przez rzadkie sito, dokładnie wymieszać z mlekiem dodając cukier waniliowy. Podając do każdej porcji włożyć po kilka owoców w całości oraz ugotowane pianki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat