Jagodowe pancakes

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mleko

    337 ml
  • mąka tortowa

    260 g
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • cukier puder

    50 g
  • jagody

    1 szklanka

Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko ubijamy z jajkiem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier puder i ubite mleko z jajkiem. Mieszamy aż cisto będzie jednolite. Na koniec dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Patelnię smarujemy masłem, smażymy jagodowe pancakes na średnim ogniu ok. 3-4 minut z każdej strony.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdalenaIC 22.08.2016 05:46
Pyszne placuszki :)
agataw1990 24.06.2015 17:21
Mmmm idealne;)
Benita 24.06.2015 11:24
Jak z bajki :-)
inka2012 24.06.2015 09:56
apetycznie wyglądają :)
wwwiolka 23.06.2015 23:36
Bardzo fajny przepis.
norweska20 23.06.2015 23:32
apetycznie i smacznie
Iwusia 23.06.2015 23:30
wspaniałe placuszki
Mniam 23.06.2015 23:08
Nasze ulubione placuszki :) Z jagodami jeszcze w tym roku nie robiłam.
IlonaAlbertos 23.06.2015 22:06
Zasmakowałyby mi.
Ewa Wojtaszko 23.06.2015 21:19
akurat sezon na jagody się zaczyna,pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat