Jagodowe muffiny

Jagodowe muffiny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

    1 i 3/4 szklanki
  • aromat waniliowy

  • jajka

    4
  • jagód

    30 dag
  • mąka

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzyj z 3/4 szklankami cukru pudru. Ucierając, wbijaj po 1 jajku. Następnie dodaj proszek do pieczenia, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną (1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej odłóż). Dokładnie wymieszaj. Jagody umyj i osusz. Kilka odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z pozostałą mąką i ostrożnie połącz z ciastem. Porcje ciasta nakładaj do foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piecz ok. 25 minut. Pozostały cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym. Zafarbuj 1/3 lukru na różowo. Przestudzone muffinki polewaj najpierw białym lukrem, a gdy zastygnie, różowym. Wierzchy muffinów udekoruj jagodami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

12.01.2016 00:48
na samą myśl o takich pysznościach ślinka cieknie :p

Margo1

13.12.2012 09:06
lubię takie

LuKaSz4761

19.11.2011 07:55
Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat