Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką
W misce łączymy ze sobą jogurt, jajka i oliwę – mieszamy aż do połączenia się składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą – dodajemy cukier mieszamy.
Do miski z oliwą, jajkami i jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i porzeczki i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy.
Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta ( u mnie po 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je 20-30 minut.
Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia, smacznego ; )