Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowa rolada

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 3
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1 op
mąka 75 g
mąka ziemniaczana 25 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

śmietana kremówka 1/2 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
jagody 15 dag
cukier waniliowy 1 op
dżem
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowa rolada

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy 3 łyżki wody i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka. Mieszamy mąki i proszek i delikatnie łączymy z masą. Wylewamy biszkopt na natluszczona blaszkę i pieczemy ok 25 min w 180 st.Zawijamy za pomocą ścierki w roladę i odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl wrzącej wody i studzimy.Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Jagody miksujemy na papkę i przecieramy przez sito. Dodajemy do śmietany, wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia składników. Rozwijamy biszkopt, smarujemy cienko dowolnym dżemem i wykładamy śmietanę. Czekamy, aż masa zacznie tężeć i ponownie rolujemy. Oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 12.04.2014 12:38
Pięknie wygląda")
Kasia35 12.04.2014 08:45
pyszna jagodowa masa
monisia1977 12.04.2014 07:38
super wyglada
norweska20 12.04.2014 00:13
jaka apetyczna..pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak