Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso jagnięce bez kości
1 kg -
ryż
40 dag -
cebula
2 szt -
masło
3 łyżki -
Szafran nitki Prymat
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
jogurt
1,5 szklanki -
imbir starty
2 łyżki -
Cynamon mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
rosół warzywny
3 szklanki -
goździki mielone
0,5 łyżeczki -
Kurkuma mielona Prymat
0,5 łyżeczki -
Kardamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Jagnięcina z ryżem
Przygotować marynatę: wszystkie składniki marynaty połączyć i wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 4 godziny. Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać mięso i dusić 50 minut. Następnie włożyć opłukany ryż, wlać bulion z kostki warzywnej Kucharek, doprawić solą oraz szafranem i dusić jeszcze 20 minut. Podawać z ratią.
Komentarze (10)