Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagnięcina z kuskusem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso jagnięce bez kości 600 g
olej 20 ml
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczki
cebula 1
kuskus 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina z kuskusem

Kroki postępowania

1
Mięso czyścimy,myjemy kroimy w kostki 3x3cm.
Krok 1 - Jagnięcina z kuskusem foto
2
Smażymy mięsko na dobrze rozgrzanej patelni w małej ilości oleju.
Żeby nie puściło dużo soku, mięso ma wolno leżeć daleko jedno od drugiego.Można smażyć częściami.
Krok 2 - Jagnięcina z kuskusem foto
3
Kiedy mięsko usmaży się,dodać sól,pieprz i przykryć przykrywką.Zmniejszyć ogień i dusić 15-20min.Jeżeli jest to potrzebne,dolać troszkę wody.
Krok 3 - Jagnięcina z kuskusem foto
4
Kiedy mięsko udusi się,przełożyć go na talerz,a na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę.
Krok 4 - Jagnięcina z kuskusem foto
5
Usmażona cebula ma być miękka.
Krok 5 - Jagnięcina z kuskusem foto
6
Do cebuli wrzucić kuskus,posolić i wymieszać.
Krok 6 - Jagnięcina z kuskusem foto
7
Po wierzchu wyłożyć mięso.
Krok 7 - Jagnięcina z kuskusem foto
8
Wlać wrzątek tyle,żeby okrył kuskus.(NIE DUŻO!!!)
Krok 8 - Jagnięcina z kuskusem foto
9
przykryć przykrywką i odstawić na 5-7min.
Krok 9 - Jagnięcina z kuskusem foto
10
Smacznego!!!
Krok 10 - Jagnięcina z kuskusem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 10.05.2014 12:39
zawsze dobre połączenie
IZABELA29 08.06.2013 13:15
musi być wyśmienitym daniem
Megi 12.12.2012 21:16
wygląda bardzo apetycznie:)
pacpaw 01.12.2012 18:58
pomysł na dodanie kuskusu do smażącego się mięsa i zalanie go wodą (lub bulionem) na pewno wykorzystam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak