Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagnięcina w kormie i ryżu pilaf

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagnięcina 0.5 kg
ryż basmati 0.5 kg
cebula 4 duże
imbir świeży 3 cm
czosnek 6 ząbków
papryczki chilli 2 szt
kardamon 5 szt
cynamon 1/2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
kurkuma 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pomidory 4 duże
jogurt naturalny 200 ml
sól 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
olej
mleko 2 łyżki
kolendra świeża
sok z cytryny
kumin 1 cały

Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina w kormie i ryżu pilaf

Kroki postępowania

1
Cebule pokrojoną w kostkę podsmażamy do zbrązowienia. Nastepnie dodajemy starty imbir, czosnek oraz pokrojone papryczki chilli. Wszystko podsmażamy przez kolejne 2 minuty.
W międzyczasie obgotowujemy jagnięcinę do półmiękkości pokrojoną w kawałki (może być z koscią).
Krok 1 - Jagnięcina w kormie i ryżu pilaf foto
2
Na patelnię dodajemy mięso oraz starte w moździerzu: kolendrę, kumin, garam masalę, kurkumę, 1/2 łyżeczki soli, cynamon i gałkę muszkatałową. Plus zielony kardamon.
Krok 2 - Jagnięcina w kormie i ryżu pilaf foto
3
Dodajemy oparzone i pokrojone w kostę pomidory, szklankę wody oraz 100 ml jogurtu. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż całość nabierzy konsystenji sosu, a jagnięcina zmięknie.
Krok 3 - Jagnięcina w kormie i ryżu pilaf foto
4
W tym samym czasie ryż dokładnie płuczemy, aż do uzyskania klarownej wody. Wtedy dodajemy mleko, 1/2 łyżeczki soli, liście laurowe i szafran. Gotujemy ryż około 10 minut.
Krok 4 - Jagnięcina w kormie i ryżu pilaf foto
5
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Na dno wykładamy połowę ryżu. Na ryż wykładamy całe mięso z sosem i przykrywamy resztą ryżu. Całość zapiekamy około 20 minut. Ryż na dole będzie bardzo wilgotny od sosu, a na górze, wciąż będzie sypki i aromatyczny.
Krok 5 - Jagnięcina w kormie i ryżu pilaf foto
6
Potrawę podajemy z resztą jogurtu wymieszaną ze świeżo posiekaną kolendrą i sokiem z cytryny.
Krok 6 - Jagnięcina w kormie i ryżu pilaf foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 10.05.2014 12:59
wspaniałe mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak