Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagnięcina pieczona

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wypróbuj przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej i przygotuj w domu przepyszną pieczoną jagnięcinę. To idealne danie na uroczysty obiad lub kolację. 

Składniki:

udziec jagnięcy 1 sztuka
Cząber suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 5 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina pieczona

Soczysta i aromatyczna pieczona jagnięcina zachwyci Ciebie, domowników oraz gości, którym podasz to pyszne danie. Warto ją przygotować na specjalne okazje - święta w rodzinnym gronie, urodziny czy inne, wyjątkowe uroczystości. 

Przygotowujemy marynatę: łączymy wszystkie składniki i nacieramy nią umyte i osuszone mięso. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki.

Jagnięcinę przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.

Po wyjęciu mięsa z piekarnika, pieczoną jagnięcinę odstaw na kilka minut by jej soki dobrze się rozprowadziły. Podawaj na gorąco z dodatkiem ziemniaków, kaszy (np. kuskus) lub ryżu. Nie zapomnij też o warzywach, np. sałatce, buraczkach czy surówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 29.04.2016 08:44
bardzo dobra
Urszula Świeca 28.04.2016 22:51
Smaczne mięsko.))
Łukasz15 28.04.2016 22:22
Ależ musi smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak