Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagnięcina

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udzieć jagnięcy bez kości 1,4 kg
śmietana kremówka 5 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
tymianek 2 gałązki
oregano 2 gałązki
rozmaryn 2 gałązki
oliwa
sok z cytryny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion warzywny 750 ml
szalotki 20 dag
pomidory koktajlowe 40 dag
fasola 2 puszki
wino czerwone 50 ml
sos pieczeniowy 2 (ciemny)

Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina

Mięso umyj i obwiąż nitką. Cebulę i ząbek czosnku drobno posiekaj. Tymianek i rozmaryn umyj, listki posiekaj. Wymieszaj wszystko dodając do marynaty 3 łyżki oliwy i sok z cytryny. mięso dokładnie natrzyj solą, pieprzem i marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Oczyść z przypraw i obsmaż krótko na rozgrzanej oliwie. Piecz 1 godzinę i 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. W czasie pieczenia polewaj bulionem i sokami i wypływającymi z mięsa. Szalotki i pomidorki poprzekrawaj na połówki. Czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj szalotki, pomidorki, listki oregano i opłukaną fasolę. Dopraw do smaku. Sos od pieczenia przelej przez sito, dodaj wino, sos pieczeniowy i śmietanę. Podawaj mięso z sosem, warzywami i ziemniakami. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak