Jagnięcina

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udzieć jagnięcy bez kości

    1,4 kg
  • śmietana kremówka

    5 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • tymianek

    2 gałązki
  • oregano

    2 gałązki
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • oliwa

  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion warzywny

    750 ml
  • szalotki

    20 dag
  • pomidory koktajlowe

    40 dag
  • fasola

    2 puszki
  • wino czerwone

    50 ml
  • sos pieczeniowy

    2 (ciemny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyj i obwiąż nitką. Cebulę i ząbek czosnku drobno posiekaj. Tymianek i rozmaryn umyj, listki posiekaj. Wymieszaj wszystko dodając do marynaty 3 łyżki oliwy i sok z cytryny. mięso dokładnie natrzyj solą, pieprzem i marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Oczyść z przypraw i obsmaż krótko na rozgrzanej oliwie. Piecz 1 godzinę i 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. W czasie pieczenia polewaj bulionem i sokami i wypływającymi z mięsa. Szalotki i pomidorki poprzekrawaj na połówki. Czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj szalotki, pomidorki, listki oregano i opłukaną fasolę. Dopraw do smaku. Sos od pieczenia przelej przez sito, dodaj wino, sos pieczeniowy i śmietanę. Podawaj mięso z sosem, warzywami i ziemniakami. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat