Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglany sernik z daktylami

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód kuleczki:

daktyle 100 gramów
płatki owsiane 1 szklanka
miód prawdziwy 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Polewa i masa serowa:

twaróg zmielony 500 gramów
jogurt naturalny 1/2 szklanki
daktyle 50 gramów
jajko 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki
kasza jaglana 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglany sernik z daktylami

Kroki postępowania

1

Daktyle przeznaczone na spód i na polewę zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Odstawić do wystudzenia.

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut. Powinna być bardzo miękka.

Daktyle na kuleczki odsączyć z wody. Zmiksować razem z miodem i kakao na gładką masę.

Krok 1 - Jaglany sernik z daktylami foto
2
Wsypać do daktyli płatki owsiane (użyłam błyskawicznych) i połączyć. W dłoniach formować małe kuleczki o średnicy około 1 cm. Ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 20 cm.
Krok 2 - Jaglany sernik z daktylami foto
3
Do przestudzonej kaszy dodać żółtka i zmiksować blenderem.
Krok 3 - Jaglany sernik z daktylami foto
4

Kaszę połączyć z cukrami, mąką ziemniaczaną i serem. Zrobiłam to za pomocą blendera. Na końcu delikatnie wmieszać ubite z solą białka. Masę sernikową wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. 

Krok 4 - Jaglany sernik z daktylami foto
5
W czasie kiedy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Odsączyć daktyle z wody i zmiksować razem z jogurtem w rozdrabniaczu.
Krok 5 - Jaglany sernik z daktylami foto
6

Po 50 minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10 minut. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później przenieść do lodówki bez formy. Smacznego!

Krok 6 - Jaglany sernik z daktylami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 09.05.2016 22:39
Cudowności! jadłabym...
dwa pokoje z kuchnią 30.04.2016 18:35
Witam! Ile kaszy potrzebne jest do tej masy serowej?
Kolorowa 22.04.2016 22:23
Muszę taki zrobić !
Monika-twin 22.04.2016 21:35
Rewelacja przepis.
ania2610 22.04.2016 20:50
niesamowicie wygląda!
Mama niejadka 22.04.2016 20:14
Pyszny serniczek
halina17 22.04.2016 20:00
Apetycznie wygląda sernik.
Bernadeta1 22.04.2016 19:46
jakie pyszności, ślinka leci na widok takiego serniczka
adelajda 22.04.2016 19:17
rewelacyjny serniczek
noninka77 22.04.2016 19:02
Pysznie wygląda :)
luna76 22.04.2016 17:19
cudowny!!! :)
dodi 22.04.2016 17:06
bardzo apetycznie wygląda
Janina 22.04.2016 15:56
Ciekawy przepis;))
Ania321 22.04.2016 15:06
Ale pyszności :)
Agnieszka-87-25 22.04.2016 14:27
ale śliczny
paula8 22.04.2016 14:17
Wygląda wspaniale ;)
Franciszek 22.04.2016 13:39
pyszne ciasto
wyattearp 22.04.2016 13:06
zabieram przepis :)
Wiktoria29 22.04.2016 12:58
świetny przepis
Justi2401 22.04.2016 11:52
Wygląda przepysznie!
Renataj 22.04.2016 11:49
Wspaniale się prezentuje:)
Konczi 22.04.2016 10:56
Wygląda cudownie ! musi być znakomity :-)
Motorek 22.04.2016 09:35
bardzo dobry
Madzai 22.04.2016 09:16
Wspaniale wygląda :)
Krystyna32 22.04.2016 09:14
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak