Przepis i sposób przygotowania na: Jaglany sernik z daktylami
Kroki postępowania
Daktyle przeznaczone na spód i na polewę zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Odstawić do wystudzenia.
Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut. Powinna być bardzo miękka.
Daktyle na kuleczki odsączyć z wody. Zmiksować razem z miodem i kakao na gładką masę.
Kaszę połączyć z cukrami, mąką ziemniaczaną i serem. Zrobiłam to za pomocą blendera. Na końcu delikatnie wmieszać ubite z solą białka. Masę sernikową wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Po 50 minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10 minut. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później przenieść do lodówki bez formy. Smacznego!