Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglany deser z truskawkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Masa biała

kasza jaglana 1 szklanka
mleko 2 szklanki
mleko kokosowe 0,5 szklanki
cukier 2 lyzki

Masa czerwona

truskawki 0,5 kg
cukier 3 lyzki
sok z cytryny 1 lyzka
mąka ziemniaczana 1 czubata lyzeczka

Porada

Deser jest idealny dla dzieci, które nie chcą jeść kasz. Poza sezonem można użyć mrożonych truskawek.

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglany deser z truskawkami

Truskawki umyć, usunąć szypułki, wrzucić do garnka i zmiksować blenderem na mus. Dodać sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną, zamieszać dokładnie i zagotować aby nie było grudek. Wystudzić. Kasze jaglaną wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, odcedzić. Wrzucić do garnka, wlać 2 szklanki mleka i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i mleko kokosowe, zmiksować blenderem. Masę rozłożyć do 4 szklaneczek. Lekko przestudzić. Nałożyć warstwę truskawkową, wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak