Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • kasza jaglana

    1 i 1/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • mleko

    3 szklanki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1/4 łyżeczki do ugotowania kaszy
  • woda

    2 i 3/4 szklanki do ugotowania kaszy
  • olej rzepakowy

    1 łyżka do ugotowania kaszy

DODATKOWO

  • olej rzepakowy

    do smażenie naleśników

SEROWO -CZEKOLADOWE NADZIENIE

  • ser biały

    1 kg z wiaderka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • cukier puder

    do smaku
  • czekolada gorzka

    0,5 tabliczki

WYKOŃCZENIE

  • czekolada mleczna

    150 gram
  • śmietana 30%

    4 łyżki
  • biała czekolada

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
CIASTO: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i odsączamy.
Wodę podgrzewamy. Do gotującej wsypujemy kaszę, dodajemy sól i łyżkę oleju. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 2 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
Przestygniętą kaszę przekładamy do miski i zalewamy ją zimnym mlekiem. Całość miksujemy, by rozdrobnić ziarenka kaszy. Następnie dodajemy do niej cukier, olej, mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Miksujemy przygotowane składniki do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego (Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze mleko, jeśli rzadkie dodajemy mąkę. Wszystko zależy od wielkości użytych jajek oraz wielkości dodanych łyżek mąki).
Krok 3 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzany olej. Naleśniki smażymy z dwóch stron.
Usmażone przed przełożeniem studzimy, by nadzienie pod wpływem ciepła nie wypływało.
Krok 4 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
NADZIENIE: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy i żółtka. Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku. Do tak przygotowanego sera wsypujemy startą na grubych oczkach gorzką czekoladę. Ponownie miksujemy go.
Krok 5 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
Gotowym serem przekładamy przygotowane jaglane naleśniki.
Krok 6 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
WYKOŃCZENIE: Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną polewamy tort naleśnikowy i pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia wierzchu.
Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy, wylewamy na płaską deseczkę i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu z czekolady wykonujemy rurki, ścinając ją ostrym nożem. Rurkami dekorujemy tort i podajemy:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 19.02.2017 15:53
ciekawa propozycja
Klausia 26.02.2016 11:16
wygląda imponująco :)
Poison1988 22.02.2016 08:02
wygląda wspaniale :)
MałaMi89 21.02.2016 21:46
Bardzo mi się podoba :)
gusia1000 21.02.2016 12:00
Na pewno dobry.
Janina 21.02.2016 10:10
Ciekawy pomysł;))
Ada-Gaba 20.02.2016 21:03
wspaniały torcik
Wiktoria29 20.02.2016 20:25
super pomysł na naleśniki, muszę takich spróbować
Aleksandra/Olcia 20.02.2016 19:24
wspaniały mniam
Madzai 20.02.2016 14:59
wygląda przepysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat