Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglanka z jabłkiem i żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 500 mililitr
kasza jaglana 100 gram
jabłka 2 sztuka
żurawina suszona 2 łyżka
wiórki kokosowe 1 łyżka
miód płynny 2 łyżeczka
sól 1 szczypta
masło 1 łyżeczka

Porada

Kaszę można także ugotować od razu na mleku lub mleku z wodą. Jeśli preferujecie bardziej gęstą jaglankę, należy dodać do niej mniej mleka. Do jaglanki można dodać ulubione orzechy i nasiona. Miód można zastąpić ksylitolem lub zwykłym cukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglanka z jabłkiem i żurawiną

Garnek z grubym dnem podgrzać na niewielkim ogniu. Wsypać suchą kaszę jaglaną, delikatnie podprażyć, cały czas mieszając. Wlać wodę w proporcji 1:2,5, dodać łyżeczkę masła i szczyptę soli. Garnek przykryć i gotować kaszę przez około 7 minut na wolnym ogniu, nie mieszając. Wyłączyć gaz i zostawić kaszę pod przykryciem na około 15 minut. Kaszę przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Zalać podgrzanym mlekiem, dodać jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) starte na tarce na grubych oczkach, wiórki kokosowe, żurawinę i cynamon, wymieszać. Polać miodem. Podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 11.11.2015 08:59
świetna na pyszne śniadanko
irenka 10.11.2015 20:30
pyszne śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak