Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

rabarbar 800 g
cukier 1 szkl
masło 100 g
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

CIASTO DROŻDŻOWE

mąka pszenna 3 1/2 szkl
drożdże świeże 25 g
cukier 1/3 szkl
kasza jaglana 1/2 szkl
woda 1 szkl
mleko 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
sól 1/2 łyżeczki

KRUSZONKA

mąka pszenna 1 szkl
cukier 1/2 szkl
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Rabarbar pokroić na ok 1,5 cm kawałki. Rozpuścić masło z cukrem na dużej patelni albo na dwóch mniejszych. Tak, aby kawałki rabarbaru leżały koło siebie.
Kiedy masło z cukrem delikatnie zbrązowieje dodać kawałki rabarbaru. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i częściowo zacznie się rozpadać.
Przyprawić cynamonem i odstawić do wystudzenia.
Krok 1 - Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką foto
2
Składniki kruszonki rozgnieść w palcach, aż uzyska się konsystencję mokrego piasku. Odstawić do lodówki.
1/2 szklanki mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże się spienią.
Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Wodę zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem razem z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki) i żółtkami. Mąkę przesiać i połączyć razem z kaszą, cukrem i spienionym zaczynem.
Zagnieść ciasto, wyrabiając około 10 min.
Krok 2 - Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką foto
3
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić ciasto na 24 części.
Krok 3 - Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką foto
4
Formować placki, na które wykładać porcję rabarbaru i sklejać nadając kształt drożdżówce.
Krok 4 - Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką foto
5
Gotowe układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 5 - Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką foto
6
Wierzch bułeczek smarować roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :)
Krok 6 - Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 31.08.2016 22:33
bardzo dobre !!!
Diana Rusiłowicz 05.07.2016 01:33
Pyyyysznie!
Babeczka35 15.06.2016 22:01
Muszą być pyszne.
benka 15.06.2016 19:47
Ciekawy przepis.
KORAL 15.06.2016 17:41
Na pewno dobre
IZABELA29 15.06.2016 16:54
oj bardzo dobre
Janina 15.06.2016 15:17
Pyszności;))
Aleksandra/Olcia 15.06.2016 13:06
pyszne mniam
gosia56 15.06.2016 12:47
na pewno pyszne ;)
Ola1984 15.06.2016 12:15
Fantastycznie wyglądają :)
Anna169Hosz 15.06.2016 10:23
Bardzo smakowite!
Benita 15.06.2016 10:02
znakomity pomysł na zdrowe drożdżówki
bietka 15.06.2016 09:46
smaczne drożdżóweczki, bardzo takie lubię :)
Krystyna32 15.06.2016 09:21
bardzo apetyczne
ben-ka 15.06.2016 08:54
Bardzo apetyczne !
Ewelina1991 15.06.2016 08:50
apetyczne drożdżówki
Madzai 15.06.2016 08:39
Wspaniale wyszły :)
Ifa 15.06.2016 07:01
Poproszę jedną na śniadanie :-)
w mojej kuchni 15.06.2016 00:07
przepis zabieram i wypróbuję z kaszą...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak