Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane brownie
Banany blendujemy na gładkie puree, dodajemy dwa jajka i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy porcjami wystudzoną kaszę jaglaną i blendujemy na gładką masę. Gdy masa jest zbyt gęsta dodajemy wówczas jeszcze jedno jajko. 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Pozostałą ilość czekolady (50g) kroimy w drobną kostkę. Do powstałej masy dodajemy sodę, kakao, przyprawę do piernika i porcjami wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Gdy masa jest za mało słodka dodajemy cukier puder (mnie taka się wydała, dlatego na końcu dodałam 2 łyżki cukru pudru). Mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 min. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem/ olejem kokosowym. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu ostygniętego ciasta i posypujemy dowolną posypką.