Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglane brownie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kasza jaglana 1 szklanka
mleko 2,5 szklanki
banan 3 szt
jajko 2-3 szt.
czekolada gorzka 150 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3-4 łyżeczki
cukier puder 2-3 łyżki

Polewa

czekolada gorzka 100 g
olej kokosowy 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Porada

Kasza jaglana ugotowana w mleku zyskuje delikatniejszy smak. Możemy też gotować kaszę w wodzie wymieszanej z mlekiem w stosunku 1:1. Mleko krowie możemy zamienić także na dowolne mleko roślinne.

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane brownie

Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw w zimnej wodzie, a następnie dwu-, trzykrotnie wrzątkiem. Wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem lub wodą. Gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia mleka/wody przez kaszę. Kaszę co jakiś czas mieszamy, aby nam się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.
Banany blendujemy na gładkie puree, dodajemy dwa jajka i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy porcjami wystudzoną kaszę jaglaną i blendujemy na gładką masę. Gdy masa jest zbyt gęsta dodajemy wówczas jeszcze jedno jajko. 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Pozostałą ilość czekolady (50g) kroimy w drobną kostkę. Do powstałej masy dodajemy sodę, kakao, przyprawę do piernika i porcjami wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Gdy masa jest za mało słodka dodajemy cukier puder (mnie taka się wydała, dlatego na końcu dodałam 2 łyżki cukru pudru). Mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 min. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem/ olejem kokosowym. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu ostygniętego ciasta i posypujemy dowolną posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 17.11.2016 10:27
dobre do kawy
Beatris 17.11.2016 10:01
Ciasto wygląda przepysznie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Patrycja33 17.11.2016 09:09
ciekawy przepis:-)
Habibi 17.11.2016 07:38
bardzo lubię takie kombinowane przepisy :)))
Babeczka35 17.11.2016 06:56
Smakowite ciasto.
gusia1000 17.11.2016 00:24
Na pewno jest dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak