Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglana babka drożdżowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szkl
drożdże świeże 25 g
kasza jaglana 1/2 szkl
woda 1 szkl
mleko 1/2 szkl
cukier trzcinowy 1/3 szkl
sól 1 szczypta
żółtko jajek 2 szt
olej rzepakowy 1/4 szkl
cukier trzcinowy do wysypania formy

Porada

Babka drożdżowa z dodatkiem kaszy jaglanej, dzięki której ciasto zachowuje dłużej świeżość. Babka jest puszysta, miękka i delikatna przez kilka dni. Wierzch babki okrywa słodki i lepiący karmel, który nadaje dodatkowej słodyczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglana babka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku razem z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min.
Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Szklankę wody zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Do przestudzonej kaszy dodać sól, żółtka i zmiksować blenderem. Połączyć ze spienionym zaczynem, olejem i mąką.
Krok 1 - Jaglana babka drożdżowa foto
2
Zagnieść ciasto w garnku lub misce, bo będzie klejące, ale takie ma być. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Jaglana babka drożdżowa foto
3
Formę na babkę wysmarować dokładnie masłem i obsypać dużą ilością cukru trzcinowego.
Krok 3 - Jaglana babka drożdżowa foto
4
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wymieszać jeszcze raz, ale krótko. Przełożyć do formy i odstawić jeszcze na około 20 min, aby ciasto wyrosło.
Krok 4 - Jaglana babka drożdżowa foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 50 min. Jeżeli ciasto będzie się z wierzchu za bardzo przypiekało, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Jeszcze gorącą babkę wyjąć z formy. Studzić na kratce. Smacznego :)
Krok 5 - Jaglana babka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 14.05.2017 20:14
wygląda super
Edita 11.05.2017 15:55
ale fajna
Ela15 10.05.2017 12:48
fajna babka
wwwiolka 09.05.2017 21:58
Bardzo fajny przepis.
Stenka 09.05.2017 19:19
ciekawy przepis
Grazyna0211 09.05.2017 12:46
pomysłowy wypiek
gosia56 09.05.2017 11:43
na pewno pyszna
Wiktoria29 09.05.2017 10:29
ciekawy przepis, babka wygląda smacznie
slodkieniebo 09.05.2017 08:47
Wygląda wspaniale !
Krystyna32 09.05.2017 07:48
smaczna babka
Krzysztof15 09.05.2017 06:17
pyszna babeczka
gusia1000 09.05.2017 02:10
Dobra babka.
Franciszek 09.05.2017 01:40
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak