Jagielnik z owocami

Jagielnik z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki

    200 g
  • wiórki kokosowe

    1 łyżka
  • olej kokosowy

    3 łyżki

Masa

  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • banan

    2 sztuki

Dodatki

  • czarna porzeczka

    1/2 szklanki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jagielnik z owocami foto
Tortownicę o średnicy ok 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Herbatniki lub ciastka (koniecznie pełnoziarniste!) wsypujemy do rozdrabniacza lub blendera i miksujemy przez parę chwil. Do pokruszonych ciastek dodajemy wiórki i olej kokosowy i po wymieszaniu, powstałą masę wykładamy na spodzie tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Jagielnik z owocami foto
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, następnie, po ostudzeniu, dodajemy mleko kokosowe i obrane banany. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Krok 3 - Jagielnik z owocami foto
Na schłodzonym spodzie układamy owoce (jeżeli używany owoców mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej)
Krok 4 - Jagielnik z owocami foto
Gotową masę z kaszy jaglanej przekładamy do tortownicy, staramy się równomiernie ją rozprowadzić.
Krok 5 - Jagielnik z owocami foto
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok 60 minut.

Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mami93

10.05.2016 00:17
fajny przepis :)

krokus

09.05.2016 22:08
Fajny, a fotka świetna

KORAL

09.05.2016 17:39
Fajna masa;)

tobi1989

09.05.2016 11:55
Super deser :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat