Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagielnik z bakaliami i galaretką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

herbatniki 100 g (bezglutenowe)
mąka ziemniaczana 60 g
płatki owsiane 60 g
masło 50 g (bez laktozy)
cukier 3 łyżki
mleko 70 ml (bez laktozy)

CIASTO JAGLANE

kasza jaglana 220 g
mleko 500 ml (bez laktozy)
mleko migdałowe 500 ml
mleko kokosowe 1,5 szklanki (stałej części)
cukier puder 1 szklanka
mąka ziemniaczana 90 g
masło 70 g (bez laktozy)
orzechy włoskie 50 g
rodzynki 50 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól do smaku 1 duża szczypta

WIERZCH

galaretka truskawkowa 2 opakowania
woda gorąca 900 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Jagielnik z bakaliami i galaretką

Od kilku dni chodziło za mną coś słodkiego ;) Postanowiłam upiec jagielnik czyli "sernik" z kaszy jaglanej. Ciasto jest w całości bezglutenowe, nie zawiera jajek ani laktozy. Jest idealne dla alergików, ale nie tylko :) Śmiało można zakochać się i w takim niebanalnym i nieco innym cieście :) Smacznie polecam Wam tą jaglaną alternatywę sernika :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Aby przygotować kruchy spód ciasta, musimy zmiksować w rozdrabniaczu bezglutenowe herbatniki oraz płatki owsiane na drobny pył, który będzie przypominał mąkę. Do rozdrobnionych składników dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, miękkie masło oraz dolewamy mleko (o temperaturze pokojowej). Wszystkie składniki energicznie zagniatamy, a powstałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, aby delikatnie podpiec spód, który pieczemy około 13 do 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

KROK 2. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy zimną wodą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Oba mleka (bez laktozy oraz migdałowe) zagotowujemy, dodajemy masło, a kiedy to się rozpuści wsypujemy opłukaną kaszę i gotujemy ją około 15 minut do momentu, aż ta wchłonie cały płyn. Następnie do kaszy dodajemy 1,5 szklanki mleczka kokosowego, ponownie zagotowujemy i studzimy zawartość.

KROK 3. Ostudzoną masę miksujemy blenderem na jednolitą i gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy. Na koniec do masy jaglanej dodajemy posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Masę wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C około 35 - 40 minut (pieczenie góra - dół).

KROK 4. Galaretki rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody (odrobinę mnie wody sprawi, że galaretka na cieście będzie bardziej zwarta). Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na ostudzony jagielnik i schładzamy w lodówce do odpowiedniego stężenia.

Ciasto dekorujemy świeżymi owocami. Możemy ułożyć je także na cieście i zalać galaretką.

Jagielnik śmiało można także upiec bez kruchego spodu, ale wtedy przygotujmy go w małej formie.

Do przygotowania tego ciasta użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm.

Życzę smacznego! :)


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 12.12.2017 22:15
wygląda pięknie:)
bietka 11.12.2017 18:41
Wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak