Jadalne swieczniki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    150 g
  • śmietana 18 proc

    130 g
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    330 g
  • soda oczyszczona

    0,5 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    50 g
  • dekoracja

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jadalne swieczniki foto
Śmietanę miksujemy z cukrem jajkiem i sodą do połączenia składników.
Krok 2 - Jadalne swieczniki foto
Kakao mieszamy z mąką i przyprawą do piernika, dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Podczas palenia świeczki unosi się delikatny zapach piernikowy, jeśli chcemy aby był bardziej wyczuwalny możemy podwoic ilość przyprawy.
Krok 3 - Jadalne swieczniki foto
Świeczki dzielimy na dwie części, tzn woskowy środek wyciągamy z metalowej części. Z gładkiej masy zwilżonymi rękoma formujemy kulki, takie aby mieściły się w garści.
Krok 4 - Jadalne swieczniki foto
Spłaszczamy je z wierzchu a w środek wciskamy metalową cześć świeczki, tak aby weszła w ciasto, ale aby pod nia została cienka warstwa ciasta.
Krok 5 - Jadalne swieczniki foto
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 15 minut.
Krok 6 - Jadalne swieczniki foto
Po wyjęciu z piekarnika dociskamy metalową cześć w pierniczkach, gdyż podczas wyrastania ciasta zostaje ona nieco wypchnięta do góry. Następnie uzupełniamy ją świeczką wyciągniętą wcześniej. Dekorujemy lukrem lub pisakami cukrowymi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 15.02.2015 12:07
świetny pomysł !
Aleksandra/Olcia 15.02.2015 10:44
świetny pomysł na prezent
Magula 15.02.2015 10:16
hehe u mnie też większość się zasuszyła i służyła tylko jako świecznik
Lucan 15.02.2015 10:03
fajny pomysł, ale i tak nikt tego nie zje bo będzie szkoda zniszczyć:) Moje piernikowe serduszko Luba już trzyma 2 rok:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat