Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłuszka w cieście naleśnikowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2 kg
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżka
sól szczypta
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłuszka w cieście naleśnikowym

Jabłuszka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasienie, następnie pokroić w grubsze plastry. Mąkę przesypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę gazowaną ( placuszki będą pulchniejsze) i cukier wanilinowy. Na końcu dodać szczyptę soli. Wszystko zmiksować mikserem na gładką dosyć gęstą konsystencję. W razie gdyby masa była zbyt rzadka można dodać mąki. Na patelce rozgrzać tłuszcz, a następnie jabłuszka zamoczyć w ccieście tak aby całe były nim pokryte i układać na patelni. Piec ok 3/4 minut z każdej strony, aż placuszki będą rumiane. Placuszki podawać ciepłe, można posypać je cukrem pudrem.
Idealne na słodki deser. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.05.2013 22:06
ja też przepadam za takimi placuszkami:-)
Klausia 15.05.2013 21:46
lubię takie placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak