Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy śmietanowiec

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO blaszka 24x36 cm

jajko 2 sztuki
margaryna 1/2 kostki
cukier puder 3/4 szklanki
mleko 4 łyżki
amoniak 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 0,5 kg

DODATKOWO

jabłka ok 1 kg
kasza manna 1 łyżka

ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,8 litra
cukier puder ok 0,5 szklanki do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki

Porada

Kruche placki pod wpływem śmietanki stają się miękkie i wraz ze śmietanką rozpływają się w ustach. Jabłka ożywiają całość.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy śmietanowiec

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. W mleku rozpuszczamy amoniak. Tak przygotowane mleko wraz z innymi składnikami ciasta dodajemy do mąki. Zagniatamy je i schładzamy około 30 minut w lodówce.
Krok 1 - Jabłkowy śmietanowiec  foto
2
Gotowe dzielimy na 4 części. Jedna z części powinna myć mniejsza ( około ½ normalnej).
Krok 2 - Jabłkowy śmietanowiec  foto
3
Pierwszą i drugą część ciasta wykorzystujemy do upieczenia „cienkiej szarlotki”. Z trzeciej części pieczemy cienki, duży placek (na całą blszkę). Z czwartej , mniejszej części pieczemy mniejszy placek. Po upieczeniu i przestygnięciu kruszymy go. Powstała kruszonka będzie potrzebna do wykończenia ciasta.
Szarlotka: Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej blaszki. Ciasto posypujemy kaszą manna. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe jabłka wykładamy na kaszkę.
Krok 3 - Jabłkowy śmietanowiec  foto
4
Całość przykrywamy rozwałkowanym drugim ciastem. „Szarlotkę” nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Podobnie jak pozostałe ciasta pieczemy ją w 180°C do zrumienienia. Gotową wyciągamy i studzimy.
Krok 4 - Jabłkowy śmietanowiec  foto
5
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (około 1/3 szklanki).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość intensywnie miksujemy. Śmietankę dzielimy na 2 części. Przekładamy nią upieczone ciasto i „szarlotkę”. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto.

Przełożenie:
Szarlotka, ½ śmietanki, placek kruchy, ½ śmietanki, pokruszony mniejszy placek kruchy.
Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Krok 5 - Jabłkowy śmietanowiec  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 28.09.2016 15:53
na pewno smaczne
gusia1000 19.12.2015 23:27
Fajne ciasto.
ania2610 19.12.2015 17:52
pięknie wygląda, pyszne ciacho!
agnieszka214 19.12.2015 16:43
ciacho lubie bardzo do kawki
ben-ka 19.12.2015 09:44
Apetyczne ciasto.
jagoda5913 19.12.2015 00:22
pięknie wygląda
pestka 19.12.2015 00:06
wspaniałe słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak