Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy przekładaniec

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy

jajko 8 szt
cukier 1,25 szklanki
mąka pszenna 1,,25 szklanki
kakao 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt biały

jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Krem

cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
mleko 3/4 l
masło 300 g

Masa jabłkowa

jabłka 4 szt duże
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
galaretka agrestowa 2 szt

Polewa

czekolada mleczna 100 g
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy przekładaniec

1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Biszkopt biały: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 min. Następnie studzimy.

3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy obie maki roztrzepane z pozostałej szklance mleka. Całość zagotowujemy cały czas mieszając, następnie odstawiamy do wystudzenia przykrywając folią spożywcza, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu.

4. Masy jabłkowe: w dwóch osobnych miseczkach rozpuszczamy po dwa galaretki agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej miseczki po połowie startych jabłek i dokładnie mieszamy.

5. Przełożenie ciasta: Dolny blat biszkoptu kakaowego smarujemy 1/4 kremu, wylewamy na niego jabłka w galaretce agrestowej i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Biszkopt biały smarujemy od spodu 1/4 kremu i kładziemy na galaretce. Górę biszkoptu także smarujemy 1/4 kremu na który wylewamy jabłka w galaretce brzoskwiniowej i wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia galaretki. Górny biszkopt smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na zastygnięte galaretce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką cukrową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 18:44
Super wysokie ciasto.
luna76 16.10.2014 13:09
Wspaniałe ciacho!!!
mysza75 15.10.2014 21:55
jakie pyszne ciasto i fajne warstwy
dagita 15.10.2014 18:56
Dziękuję za tyle miłych komentarzy :) To kto pierwszy wypróbuje i zrobi ciacho? :)
inka2012 15.10.2014 17:37
rewelacyjnie się prezentuje :)
Helena63 15.10.2014 16:28
ile warstw!wygląda przepięknie
Kuchenka 15.10.2014 16:19
wspaniałe ciacho
MałaMi89 15.10.2014 16:18
Ślinka cieknie po podłodze :D uwielbiam jabłka pod każdą postacią, a tu takie apetyczne ciacho na mnie patrzy :D
Janina 15.10.2014 15:58
Pyszne ciasto i efektowne;)
Kluska_87 15.10.2014 15:55
ale wysokie ciacho
mirosława4 15.10.2014 15:41
smacznie wygląda i zapewne tak smakuje
Wafelek2601 15.10.2014 15:22
Bardzo dobry
Stenka 15.10.2014 14:57
ładnie wygląda
molanka 15.10.2014 14:30
pięknie się prezentuje
Ola1young 15.10.2014 14:26
wspaniałe ciasto,pycha :)
IwonaDD 15.10.2014 14:16
ale piękne! komplementy!
Bernadeta1 15.10.2014 14:10
ciasto wygląda bardzo smacznie i takie na pewno jest.
dagita 15.10.2014 14:08
Dziękuję :) Ciasto tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest proste choć zrobienie go zajmuje trochę czasu. Warto jednak go poświęcić :)
Magda60 15.10.2014 13:26
świetne ciasto
gosia561 15.10.2014 13:15
bardzo ładnie wygląda
jola91 15.10.2014 13:06
Ale wysoki :) I zapewne bardzo pyszny :)
as28 15.10.2014 13:00
mniam mniam
Renataj 15.10.2014 12:55
Ja również bardzo lubię takie ciasta jeść ale robić nie koniecznie:)
Mniam 15.10.2014 12:44
Pyszne przekładane ciasto. Lubię takie i jeść i robić. Chociaż pracy trzeba trochę włożyć, ale efekt jest świetny :)
olyabuziaczek 15.10.2014 12:38
ojej ile to roboty!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak