Jabłkowy przekładaniec

Jabłkowy przekładaniec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt kakaowy

  • jajko

    8 szt
  • cukier

    1,25 szklanki
  • mąka pszenna

    1,,25 szklanki
  • kakao

    3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt biały

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Krem

  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • mleko

    3/4 l
  • masło

    300 g

Masa jabłkowa

  • jabłka

    4 szt duże
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 szt
  • galaretka agrestowa

    2 szt

Polewa

  • czekolada mleczna

    100 g
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Biszkopt biały: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 min. Następnie studzimy.

3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy obie maki roztrzepane z pozostałej szklance mleka. Całość zagotowujemy cały czas mieszając, następnie odstawiamy do wystudzenia przykrywając folią spożywcza, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu.

4. Masy jabłkowe: w dwóch osobnych miseczkach rozpuszczamy po dwa galaretki agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej miseczki po połowie startych jabłek i dokładnie mieszamy.

5. Przełożenie ciasta: Dolny blat biszkoptu kakaowego smarujemy 1/4 kremu, wylewamy na niego jabłka w galaretce agrestowej i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Biszkopt biały smarujemy od spodu 1/4 kremu i kładziemy na galaretce. Górę biszkoptu także smarujemy 1/4 kremu na który wylewamy jabłka w galaretce brzoskwiniowej i wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia galaretki. Górny biszkopt smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na zastygnięte galaretce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką cukrową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 18:44
Super wysokie ciasto.
luna76 16.10.2014 13:09
Wspaniałe ciacho!!!
mysza75 15.10.2014 21:55
jakie pyszne ciasto i fajne warstwy
dagita 15.10.2014 18:56
Dziękuję za tyle miłych komentarzy :) To kto pierwszy wypróbuje i zrobi ciacho? :)
inka2012 15.10.2014 17:37
rewelacyjnie się prezentuje :)
Helena63 15.10.2014 16:28
ile warstw!wygląda przepięknie
Kuchenka 15.10.2014 16:19
wspaniałe ciacho
MałaMi89 15.10.2014 16:18
Ślinka cieknie po podłodze :D uwielbiam jabłka pod każdą postacią, a tu takie apetyczne ciacho na mnie patrzy :D
Janina 15.10.2014 15:58
Pyszne ciasto i efektowne;)
Kluska_87 15.10.2014 15:55
ale wysokie ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat