Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy kruszon
Do 1/3 ciasta wsypujemy kakao i dokładnie zagniatamy.
Każdą porcję ciasta z osobna zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niedużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut, podlewając odrobiną wody. Dodajemy rodzynki, słodzimy do smaku, studzimy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 5 łyżek cukru.
Blachę do pieczenia (o wymiarach 33 na 23 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub krupczatką (ja użyłam blachy z nieprzywieralną powierzchnią, więc tę czynność pominęłam).
Porcję ciasta z dodatkiem kakao ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy na spodzie blachy. Następnie równomiernie posypujemy startą na grubych oczkach jedną porcją jasnego ciasta.
Wykładamy jabłka z rodzynkami, wyrównujemy powierzchnię.
Na jabłkach rozsmarowujemy pianę z białek i posypujemy ostatnią porcją ciasta startego na grubych oczkach.
Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze na 10-15 minut.