Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy kruszon

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka płaska
cukier waniliowy 2 łyżeczka
masło lub margaryna 30 dag
jabłka 1,5 kg
rodzynki 7 dag
cukier
sok z cytryny 1/2 szt
białko 4 szt
kakao 3 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy kruszon

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Wrzucamy pokrojone na nieduże kawałki masło lub margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na 3 części.

Do 1/3 ciasta wsypujemy kakao i dokładnie zagniatamy.

Każdą porcję ciasta z osobna zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niedużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut, podlewając odrobiną wody. Dodajemy rodzynki, słodzimy do smaku, studzimy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 5 łyżek cukru.

Blachę do pieczenia (o wymiarach 33 na 23 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub krupczatką (ja użyłam blachy z nieprzywieralną powierzchnią, więc tę czynność pominęłam).

Porcję ciasta z dodatkiem kakao ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy na spodzie blachy. Następnie równomiernie posypujemy startą na grubych oczkach jedną porcją jasnego ciasta.

Wykładamy jabłka z rodzynkami, wyrównujemy powierzchnię.

Na jabłkach rozsmarowujemy pianę z białek i posypujemy ostatnią porcją ciasta startego na grubych oczkach.

Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze na 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 06.05.2013 21:40
wygląda bardzo pysznie :)
pajbek 05.12.2012 21:30
Pyszny :-)
ania20m 05.12.2012 14:11
pychotka :)
IwonaKa 05.12.2012 14:04
ale ciasto,uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak