Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy kisiel z kaszą manna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
kasza manna 1/3 szklanki
sok jabłkowy 3 szklanki (domowej roboty)
jabłka 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
cynamon Prymat do smaku
cukier do smaku
bita śmietana do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy kisiel z kaszą manna

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. Na gotujące wsypujemy kaszę manną. Gotujemy kaszkę.
Krok 1 - Jabłkowy kisiel z kaszą manna foto
2
Gotową przekładamy na dno 4 przygotowanych pucharków.
Krok 2 - Jabłkowy kisiel z kaszą manna foto
3
Kaszę delikatnie studzimy, a między czasie przygotowujemy kisiel jabłkowy.
Dwie szklanki soku podgrzewamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gotowe dodajemy do ciepłego soku. Całość podgrzewamy do momentu jak owoce delikatnie zmiękną , ale nie rozpadną się.
Krok 3 - Jabłkowy kisiel z kaszą manna foto
4
W pozostałej części soku rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujący sok z jabłkami. Kisiel zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem.
Krok 4 - Jabłkowy kisiel z kaszą manna foto
5
Gotowy wykładamy na przygotowaną wcześniej kaszkę.
Tak przygotowany deser podajemy na ciepło lub zimno. Przed podaniem wierzch dekorujemy bitą śmietaną, którą posypujemy cynamonem.
Krok 5 - Jabłkowy kisiel z kaszą manna foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 24.12.2015 20:59
kisiel z kasza manną, nie miałam okazji jeszcze kosztować, ciekawa jestem jego smaku,
gusia1000 19.12.2015 23:26
Prosto i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak