Jabłkowo-orzechowy deser.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1,5 kg
  • cynamon

  • sok z cytryny

  • orzechy posiekane

    30 dag
  • rodzynki

    15 (namoczone)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
1 jajko
15 dag mąki
mleko ok 1,5 szkl - tak aby wyszło lejące ciasto naleśnikowe
10 dag cukru - wychodzi bardziej kwaskowate, jak ktoś lubi słodkie ciasta należy dać więcej cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Naczynie żaroodporne bez przykrycia -2,5 l.

Jabłka obrać i pokroić na cztery i potem każdy kawałek w plasterki. Skropić sokiem z cytryny - aby jabłka nie zczarniały.
Naczynie wysmarować tłuszczem. Układać warstwami jabłka, orzechy, rodzynki - do wyczerpania się składników.
Przygotować ciasto naleśnikowe. Równomiernie wylać je na jabłka.
Piec w temperaturze ok160 - 180 stopni przez około godzinę (to zależy od piekarnika). Zostawić do wystudzenia w piekarniku. Można podawać na ciepło - po lekkim przestudzeniu w piekarniku albo na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat