Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo- śliwkowy torcik

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

To ciasto sprawdzi się doskonale na niejednej okazji. Wypróbujcie torcik śliwkowo-jabłkowy, który powstaje z puszystego biszkoptu, musu jabłkowo-śliwkowego oraz czekoladowej śmietanki. Polecam!

Składniki:

BISZKOPT o średnicy 24 cm:

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szczypta

WARSTWA JABŁKOWO- ŚLIWKOWA:

jabłka 0,5 kg waga po obraniu
śliwki węgierki 600 gramów
galaretka cytrynowa 2 sztuki
sok jabłkowy 1/4 szklanki
cukier do smaku (niekoniecznie)

CZEKOLADOWA ŚMIETANKA:

śmietana 30% 0,5 litry
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka 100 gram
cukier puder 1-2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
czekolada do dekoracji

Porada

Polecam wykorzystać takie połączenie jabłek, śliwek i cytrynowej galaretki także do przygotowania innych ciasta. Waga śliwek podane bez pestek.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo- śliwkowy torcik

Kroki postępowania

1

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowana tortownicę.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy

WARSTWA OWOCOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarte o grubych oczkach. Gotowe łączymy ze śliwkami (pozbawionymi pestek). Tak przygotowane owoce podlewamy sokiem jabłkowym i stawiamy na ogniu.

Krok 1 - Jabłkowo- śliwkowy torcik foto
2
Całość podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Gotowe miksujemy i ponownie podgrzewamy. Do ciepłej masy wstępujemy galaretki cytrynowe. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Masę ewentualnie możemy dosłodzić. U mnie owoce były wystarczająco słodkie.
Krok 2 - Jabłkowo- śliwkowy torcik foto
3

Tężejącą masę owocową wykładamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłody, aby masa zastygła.

Krok 3 - Jabłkowo- śliwkowy torcik foto
4

ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Po rozpuszczeniu powinno przyjąć konsystencję rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę rozpuszczam w około 1/3 szklanki wody. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy kakao a następnie cukier puder do smaku. Do dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę i intensywnie miksujemy.

Krok 4 - Jabłkowo- śliwkowy torcik foto
5
Na koniec dodajemy startą czekoladę. Śmietankę z czekoladą mieszamy łyżką i wykładamy na zastygniętą masę owocową.
Krok 5 - Jabłkowo- śliwkowy torcik foto
6
Na wierzch ścieramy mleczną i białą czekoladę. Torcik ponownie wstawiamy do zastygnięcia.
Krok 6 - Jabłkowo- śliwkowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata 10.09.2022 22:55
Pyszny polecam.
anka1988 24.12.2015 21:02
Cudowny tort!
berys18 18.12.2015 12:22
świetny torcik
MałaMi89 17.12.2015 23:28
Same wspaniałości u Ciebie ;) chciałabym być Twoją sąsiadką :D
Renataj 17.12.2015 23:28
Bardzo podoba mi się biszkopcik - nie za wysoki, nie za niski - idealny. Ile dodać proszku do pieczenia ? Płaską łyżeczkę ?
Renataj 17.12.2015 23:26
Bardzo lubię takie ciasta z owocowymi musami:)
fotoviderek 17.12.2015 23:19
Ciacho pierwsza klasa :)
gusia1000 17.12.2015 23:19
Pyszne ciasto.
ada.la 17.12.2015 23:06
super ciasteczko
Iwusia 17.12.2015 22:20
ale pyszne ciasto
Mama niejadka 17.12.2015 21:16
Pyszny torcik
Marta1986 17.12.2015 21:04
pyszny torcik
wwwiolka 17.12.2015 20:56
Bardzo fajny przepis.
Konczi 17.12.2015 20:31
wygląda oszałamiająco
cukiereczek 17.12.2015 18:39
JA ZAWSZE rewelacyjne ciasto
Grazyna0211 17.12.2015 18:24
musiał być pyszny
halina17 17.12.2015 17:46
Smacznie wygląda torcik.
mikrusiak 17.12.2015 17:43
wygląda uroczo :)
agnieszka214 17.12.2015 17:33
Smaczna slodkosc
mirosława4 17.12.2015 16:36
rewelacyjny
RenataZ-et 17.12.2015 16:18
wygląda cudownie!
Benita 17.12.2015 15:41
wyśmienity tort
Wiktoria29 17.12.2015 15:11
bardzo fajny
Damiano
Damiano 17.12.2015 14:53
wygląda ekstra
Agnieszka-87-25 17.12.2015 14:28
ale wspaniałości tu masz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak