Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo- śliwkowy torcik
Kroki postępowania
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowana tortownicę.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy
WARSTWA OWOCOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarte o grubych oczkach. Gotowe łączymy ze śliwkami (pozbawionymi pestek). Tak przygotowane owoce podlewamy sokiem jabłkowym i stawiamy na ogniu.
Tężejącą masę owocową wykładamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłody, aby masa zastygła.
ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Po rozpuszczeniu powinno przyjąć konsystencję rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę rozpuszczam w około 1/3 szklanki wody. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy kakao a następnie cukier puder do smaku. Do dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę i intensywnie miksujemy.