Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo-cynamonowe racuchy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj przygotowałam racuchy jabłkowo-cynamonowe, które z różnymi dodatkami możemy zabrać do pracy na pyszny, syty lunch. Racuchy smakują zarówno na ciepło jak i na zimno i wiemy, że z przyjemnością się nimi zjadamy.

Składniki:

składniki na ciasto

mąka pszenna 300 g
jajko 2 szt.
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 1 duża łyż.
sól 1 szczypta
cynamon Prymat 0.5 łyżeczki
mleko ugotowane 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

dodatkowo;

jabłka 3 sztuki
cukier puder do posypania 0.5 szklanki
olej rzepakowy do smażenia 100 ml
truskawki 1 garść
borówka amerykańska 1 garść

Porada

Zamiast proszku do pieczenia możemy użyć sody oczyszczonej (Prymat). Cukier dodajemy według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo-cynamonowe racuchy

Mleko gotujemy i studzimy.
Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy wystudzone mleko.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól oraz cynamon.
Całość miksujemy na gładkie jednolite ciasto.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Starte jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor nie duże racuchy.
Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.(dżem , sos śmietankowo - jogurtowy, cukier puder).

Dodatkowo owoce mile widziane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 18:55
Dobre racuchy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak