Jabłkowo-cynamonowe muffiny z czekoladą

Jabłkowo-cynamonowe muffiny z czekoladą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Jesień kojarzy mi się z jabłkami. Uwielbiam jabłka! Dlatego chętnie dodaję je do wszystkiego. A tam, gdzie jabłka, jest też i cynamon, który cudownie podkreśla ich smak! Mój przepis będzie szybki i prosty, aczkolwiek pyszny, więc polecam!
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Muffiny

  • mleko

    100 ml
  • margaryna

    125 g
  • jaja

    2 szt.
  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier

    80 g
  • cukier wanilinowy

    15 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczek
  • jabłko

    1 sztuka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 duża łyż.
  • czekolada deserowa

    40 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jabłkowo-cynamonowe muffiny z czekoladą

W misce dobrze wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać.
Margarynę rozpuścić w rondelku. Dolać mleko, intensywnie wymieszać. Dodać dwa jajka i znów wymieszać.

Do suchych składników dodać płynne (margaryna, jajka, mleko). Wymieszać do połączenia składników, a następnie dodać starte jabłka. Wszystko wymieszać.
Do foremek nałożyć ok. 1 - 1.5 łyżki masy, a następnie położyć na niej kawałek czekolady. Przykryć kolejną warstwą masy. Powtórzyć tyle razy, na ile wystarczy ciasta :). Piec 15-20 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe! :) Smacznego

Zamiast margaryny można użyć masła lub oleju (tyle samo g).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat