Jabłkowo-cynamonowe muffiny z czekoladą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Jesień kojarzy mi się z jabłkami. Uwielbiam jabłka! Dlatego chętnie dodaję je do wszystkiego. A tam, gdzie jabłka, jest też i cynamon, który cudownie podkreśla ich smak! Mój przepis będzie szybki i prosty, aczkolwiek pyszny, więc polecam!
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Muffiny

  • mleko

    100 ml
  • margaryna

    125 g
  • jaja

    2 szt.
  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier

    80 g
  • cukier wanilinowy

    15 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczek
  • jabłko

    1 sztuka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 duża łyż.
  • czekolada deserowa

    40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce dobrze wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać.
Margarynę rozpuścić w rondelku. Dolać mleko, intensywnie wymieszać. Dodać dwa jajka i znów wymieszać.

Do suchych składników dodać płynne (margaryna, jajka, mleko). Wymieszać do połączenia składników, a następnie dodać starte jabłka. Wszystko wymieszać.
Do foremek nałożyć ok. 1 - 1.5 łyżki masy, a następnie położyć na niej kawałek czekolady. Przykryć kolejną warstwą masy. Powtórzyć tyle razy, na ile wystarczy ciasta :). Piec 15-20 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe! :) Smacznego

Zamiast margaryny można użyć masła lub oleju (tyle samo g).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat