Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Muffiny
-
mleko
100 ml -
margaryna
125 g -
jaja
2 szt. -
mąka pszenna
250 g -
cukier
80 g -
cukier wanilinowy
15 g -
proszek do pieczenia
2 łyżeczek -
jabłko
1 sztuka -
Cynamon mielony Prymat
1 duża łyż. -
czekolada deserowa
40 g
Przepis i sposób przygotowania Jabłkowo-cynamonowe muffiny z czekoladą
W misce dobrze wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać.
Margarynę rozpuścić w rondelku. Dolać mleko, intensywnie wymieszać. Dodać dwa jajka i znów wymieszać.
Do suchych składników dodać płynne (margaryna, jajka, mleko). Wymieszać do połączenia składników, a następnie dodać starte jabłka. Wszystko wymieszać.
Do foremek nałożyć ok. 1 - 1.5 łyżki masy, a następnie położyć na niej kawałek czekolady. Przykryć kolejną warstwą masy. Powtórzyć tyle razy, na ile wystarczy ciasta :). Piec 15-20 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe! :) Smacznego
Zamiast margaryny można użyć masła lub oleju (tyle samo g).
Komentarze (0)