Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe rwane ciasto

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 300 g
margaryna Kasia 125 g
żółtko jajek 3 szt
śmietana gęsta 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie:
cukier 1 g
jabłka 1 kg
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 łyżka
cukier puder 2 łyżka
margaryna do formy
wanilia 1 łyżka
karmel 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe rwane ciasto

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto posiekać, szybko zagnieść ciasto i wstawić je zawinięte w folię spożywczą do lodówki.
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Średnią tortownicę wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną, nadmiar kaszy wysypać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Z pierwszej części odrywać niewielkie kawałki pokrywając spód blaszki.
Ciasto lekko docisnąć.
Krok 1 - Jabłkowe rwane ciasto foto
2
Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka, posypać je karmelem z wanilią i cukrem cynamonowym.
Krok 2 - Jabłkowe rwane ciasto foto
3
Następnie wziąć drugą część ciasta i również rwąc kawałeczki kłaść je na jabłkach.
Ponownie lekko docisnąć ciasto i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 45 minut.
Krok 3 - Jabłkowe rwane ciasto foto
4
Po przestudzeniu ciasto posypać cukrem waniliowym.
Krok 4 - Jabłkowe rwane ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 15.03.2012 12:02
Super! z pewnością takie zrobię :)
Agnieszka_B 02.02.2012 21:07
I musi być pyszne!
Mysiunia 02.02.2012 13:15
prześliczne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak