Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe pulchne racuszki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanka
mleko 3,2% 1 sklanka
cukier 3 łyżki
drożdże 3 dekagram
jajko 1 sztuka
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe pulchne racuszki

Drożdże rozdrabniamy do większego kubka, dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia składników i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zalewamy rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałeczki według uznania .
Następnie wrzucamy je do ciasta, mieszamy i odstawiamy na kolejne 5 minut.

Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni, i łyżką układamy malutkie, cienkie placuszki.

Gdy racuszki wystygną posypujemy je cukrem pudrem
SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 11.08.2013 21:32
moje ulubione racuszki robię bardzo często
czarna910311 11.08.2013 20:48
racuszki są bardzo smaczne a najważniejsze że szybko się je robi i nie wymagają wiele składników ( zamiast jabłek można dać inne owoce ) :)
Papryczka 11.08.2013 19:29
smaczne są takie
Marta11 11.08.2013 18:00
fajne racuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak