Jabłkowe ciasto sypane

Jabłkowe ciasto sypane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1,5 kg
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier brązowy

    0,5 szklanki
  • kasza manna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłkowe ciasto sypane  foto
Masło wstawiamy do zamrażalnika. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier biały, cukier brązowy, proszek do pieczenia, kaszę manną. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Możemy je wymieszać z cynamonem lub posypać cynamonem każdą warstwę z osobna.
Krok 2 - Jabłkowe ciasto sypane  foto
Sypkie składniki dzielimy na trzy części. Pierwszą część wysypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, na wierz wykładamy połowę jabłek, które posypujemy drugą częścią sypkich składników.
Krok 3 - Jabłkowe ciasto sypane  foto
Na nie wykładamy pozostałe jabłka i posypujemy ostatnią częścią sypkich składników. Na wierz ścieramy na jarzynówce masło lub margarynę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bertpvd

04.03.2015 14:06
chętnie zjadłbym takie ciacho :)

usmiech

04.03.2015 13:59
ciekawy przepis

Aleksandra/Olcia

04.03.2015 12:41
pycha mniam

gosia1988

04.03.2015 11:40
szybko i smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat