Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłkowa tarta z pianką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

mąka pełnoziarnista 250g
żółtko jajek 2
masło 150g
cukier 2 łyżki

farsz

jabłka 2-3kg
cukier do smaku
cynamon Prymat 2 łyżeczki
kardamon 0,5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki

pianka

białko 2
cukier puder 3-4 łyżki
wiórki kokosowe 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłkowa tarta z pianką

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce ( mąkę pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą lub użyć pół na pół). Zagniatamy na kruche ciasto.
Krok 1 - jabłkowa tarta z pianką foto
2
Ciastem wylepiamy formę na tartę (28cm) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15 min, 180 st C do lekkiego zrumienienia się.
Krok 2 - jabłkowa tarta z pianką foto
3
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni z dodatkiem cukru aż część się rozpadnie. Dodajemy przyprawy ( można pominąć ).
Krok 3 - jabłkowa tarta z pianką foto
4
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Łączymy z wiórkami kokosowymi.
Krok 4 - jabłkowa tarta z pianką foto
5
Na upieczony spód wykładamy farsz jabłkowy.
Krok 5 - jabłkowa tarta z pianką foto
6
Na górę wykładamy przygotowaną piankę i pieczemy do zrumienienia się bezy, w 180 st C. Około 15 minut.
Krok 6 - jabłkowa tarta z pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 07.10.2015 22:20
pyszne ciacho
Aleksandra/Olcia 07.10.2015 18:13
duuużo cynamonu,tak jak lubię
olkaaa 07.10.2015 17:22
Bardzo lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak