Jabłkowa tarta pod bezowa pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6
  • cukier kryształ

    10 dkg
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    19 dkg
  • margaryna

    15 dkg
  • jabłka

    5-6 sztuk
  • kasza manna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłkowa tarta pod bezowa pierzynką foto
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryna na puszystą pianę.
Krok 2 - Jabłkowa tarta pod bezowa pierzynką foto
dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Jabłkowa tarta pod bezowa pierzynką foto
Ciasto rozsmarować na formie wysmarowanej t łuszczem. Jabłka obrać, wykroić gniazdka i pokroić na ćwiartki w plasterki. Tak pokrojone jabłka ułożyć w na cieście, posypanym kaszą manna.
Krok 4 - Jabłkowa tarta pod bezowa pierzynką foto
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru. Rozsmarować na jabłkach. Piec ok 40-50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 10.10.2013 10:09
pyszna tarta :)
Magdalena/26Mooi 04.09.2013 12:08
znakomite ciasto!
Mysiunia 08.05.2013 21:36
chętnie bym skosztowała kawałeczek :)
Magda24 05.05.2013 22:04
fajnie wygląda
Ewa104 28.04.2013 12:47
Wygląda bardzo smacznie,choć nazwałabym ją szarlotką.Bo ja tak robię szarlotkę właśnie i też z bezą.Ale to tylko nieważny drobiazg.
babajaga1969 27.04.2013 22:42
ale fajnie wysoka wyszła beza - pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat