Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa symfonia

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepyszne, wyjątkowe ciasto. Idealne na Boże Narodzenie

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 2 łyżeczki

Budyń:

mleko 500 ml
masło 82% 250 gramów
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Masa jabłkowa:

jabłka 1.5 kg
masło 82% 1 łyżka
galaretka agrestowa 1 opakowanie

Dodatkowo:

biszkopty podłużne 210 gramów
galaretka truskawkowa 2 opakowania
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 1 łyżka
gorzka czekolada 200 gramów

Porada

Ciasto jest wyśmienite w smaku. Troszkę pracochłonne, ale smak rekompensuje czas i pracę włożoną w jego wykonanie.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa symfonia

Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy cukier i ubijamy aż piana stanie się szklista. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy już na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt pieczemy w prostokątnej formie przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na dwa blaty.

Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na maśle przez ok. 10 minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.

Masa budyniowa:
W 100 ml mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka gotujemy i wlewamy do niego rozpuszczone wcześniej budynie. Zagotowujemy. Nakrywamy folią i dajemy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do uzyskania masy.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 900 ml wrzątku i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Połowę kremu budyniowego wykładamy na biszkopt. Na krem wykładamy masę jabłkową. Biszkopty maczamy w galaretce i układamy na jabłkach. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.
Na schłodzone ciasto wylewamy resztę galaretki i wkładamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje. Na galaretkę wykładamy resztę kremu budyniowego przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i wkładamy na ciasto. Dekorujemy startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak