Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa strucla

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 2 sztuki
mleko 120 ml
drożdże 5 dag
masło 5 dag
cukier 10 dag
DODATKOWO:
kasza manna 3 łyżki
cukier 4-5 łyżek
cynamon 1/2 łyżki
jabłka 40 obrane

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa strucla

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać i wkruszyć do niego drożdże, następnie dodać po 1 łyżce cukru i mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Pozostały cukier utrzeć z żółtkami, mąkę przesiać do utartych żółtek, dodać wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka pokroić w mniejsze kawałki dolać 1/4 szklanki wody i rozgotować na mus w razie potrzeby zmiksować i wystudzić. Zimne jabłka wymieszać z cukrem, kaszka i cynamonem ( można dodać rodzynki) .

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na placki około 1 cm grubości, następnie posmarować je musem jabłkowym i zwinąć jak roladę.
Krok 1 - Jabłkowa strucla foto
2
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i ułożyć zwinięte strucle po wierzchu posmarować białkiem i odstawić na koleją godzinę do wyrośniecia.
Krok 2 - Jabłkowa strucla foto
3
Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 30-35 min po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Jabłkowa strucla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 21.09.2013 09:42
Z chęcią bym taką zjadła:)
Czarnula87 20.09.2013 19:40
fajna roladka, pewnie jest wyśmienita
Megg 20.09.2013 17:24
wspaniała do kawusi
beatkaa153 20.09.2013 16:39
bardzo apetycznie wygląda
kriko 20.09.2013 16:31
pyszne ciasto
anemon 20.09.2013 16:30
Z jabłkami najlepsza, a Ty swoją struclą bardzo kusisz.
Noruas 20.09.2013 16:24
mniam, wygląda bajecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak