Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa rapsodia

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

biszkopty podłużne 100 g

mus jabłkowy

jabłko winne 3 sztuki
jabłko suszone-10 plasterków
woda 1/2 szklanki
cukier brązowy 4 łyzki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1/2 sztuki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

Masa jogurtowa

jogurt naturalny 500 g
mleko 3,2% 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
woda 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa rapsodia

Kroki postępowania

1
Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą. Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu.
Krok 1 - Jabłkowa  rapsodia foto
2
Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty.
Krok 2 - Jabłkowa  rapsodia foto
3
Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko i miksować do połączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na biszkopty
Krok 3 - Jabłkowa  rapsodia foto
4
Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko i miksować do połączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na biszkopty
Krok 4 - Jabłkowa  rapsodia foto
5
ułożyć drugą partię biszkoptów i wylać resztę masy.Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Podawać udekorowany deser melisą i suszonymi plasterkami jabłek. Życzę smacznego!
Krok 5 - Jabłkowa  rapsodia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 07.12.2015 20:54
pyszny deser
gosia56 01.11.2015 09:24
super ciasto
Ada-Gaba 19.09.2015 22:05
super ciasto
inka2012 26.09.2014 18:12
apetycznie wygląda! :)
wyattearp 26.09.2014 14:35
jak dla mnie idealny
Kuchenka 26.09.2014 14:13
świetny deser
IwonaDD 26.09.2014 13:54
wspaniała!!!!!!
asiczekz 26.09.2014 12:30
ale bym zjadła do kawki :)
mirosława4 26.09.2014 11:35
apetyczne ciasto
Ewelina1991 26.09.2014 10:23
fantastyczne ciacho!!
Janina 26.09.2014 09:45
Lubię takie smaki, pyszności;)
Wiktoria29 26.09.2014 09:21
rerelacyjny pomysł
VioletoweKucharzenie 26.09.2014 09:17
super ciacho
Mniam 26.09.2014 09:02
Wyśmienity deser! Smaczny i lekki, więc osoby na diecie też mogą sobie pozwolić na takie słodkości :)
iziona 26.09.2014 08:56
Przecudny deser :)
w mojej kuchni 26.09.2014 08:43
smacznie się prezentuje
Ali 26.09.2014 08:38
Wygląda niezwykle apetycznie :)
Ola1984 26.09.2014 07:46
Fantastycznie wygląda to ciacho :)
Konczi 26.09.2014 07:34
Ależ piękny wygląda ten deserek :)
Wiesława1 26.09.2014 07:31
Wygląda przepysznie
berys18 26.09.2014 07:11
wygląda obłędnie
zabcia117 26.09.2014 06:54
Pychotka!!:)
Noruas 25.09.2014 23:27
jakie piękne!
Iwusia 25.09.2014 23:23
wspaniały deser - ciacho
RenataZ-et 25.09.2014 23:10
wygląda wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak