Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa plecionka drożdżowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 20 gr
cukier 4 łyżki
żółtko surowe 2 sztuki
masło 50 gr
mleko 3/4 szklanki
sól do smaku
jabłka 3 sztuki
rodzynki 2 łyżki
cukier waniliowy
cynamon
orzechy włoskie 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa plecionka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy,masło roztapiamy w ciepłym mleku.Drożdże pokruszyć,wymiesza z łyżką cukru i łyżką mąki dodać trochę ciepłego mleka,wymieszać,odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto
2
Następnie wszystkie składniki połączyć dodając żółtka resztę cukru i sól do smaku.Wymieszać.
Krok 2 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto
3
Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto,ciasto należy wyrabiać rękami około 10 minut.Następnie odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce,przykryć ściereczką.
Krok 3 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto
4
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść.Odstawić na 10 minut.
Krok 4 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto
5
Rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minu,jabłka obrać,wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Krok 5 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto
6
Ciasto rozwałkować na placek,tak żeby wyszedł kwadrat i pokroić w paski o szerokości 2 cm.
Krok 6 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto
7
Paski lekko poprzekładać do blaszki do pieczenia,jakiej kolwiek to bez różnicy.Tak by paski wystawały poza nią żeby można było nakryć nimi jabłka.Wykładamy jabłka posypujemy namoczonymi rodzynkami i orzechami.Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Krok 7 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto
8
Paskami ciasta nakrywamy jabłka.
Krok 8 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto
9
Tak by powstała ładna plecionka:)Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st przez 1 godzinkę.Można posypać kruszonką:)Ja posypałam i jak dla mnie ciasto wyszło za słodkie ale jak kto woli
Krok 9 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto
10
Gotowe,bardzo fajne ciasto drożdżowe:)
Krok 10 - Jabłkowa plecionka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 19.11.2012 13:49
Twoje ciasta :) uwieeelbiam :)
monisia1977 19.11.2012 05:57
pycha
Magula 18.11.2012 21:16
pyszne
sara1 18.11.2012 21:12
ciekawe ciasto
Sylwia26 18.11.2012 18:46
smakołyki :)
angelika14 18.11.2012 18:45
bardzo apetycznie smakuje, aż od patrzenia mam wielki smaczek na kawałek jabłeczniczka
treonina 18.11.2012 18:11
świetnie się prezentuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak