Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa fantazja z bezą migdałową
Białka ubijamy na sztywno .
Do utartej masy dodajemy śmietanę ,cały czas ucierając ,cukier waniliowy .
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem i po łyżce dodajemy do masy ,na sam koniec mieszamy z pianą z białek .
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki ,wciskamy w ciasto dość gęsto .
Beza;
Ubijamy na sztywno białka ,do ubitych dodajemy cukier i cały czas ubijamy aż masa będzie szklista i bardzo gęsta ,następnie dodajemy zmiksowane na proszek migdały ,zostawiamy troszkę do dekoracji .Bezę wykładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika na 180st na 20min ,następnie przykrywamy z wierzchu folią by nam się beza nie spaliła i pieczemy jeszcze 20 min w tem 160st ,aczkolwiek to zależy też od piekarnika