Jabłkowa Fantazja

Jabłkowa Fantazja

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto biszkoptowe z jabłkami z galaretką i masą śmietankową. Jest doskonałe na każdą okazję. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka

    0.5 szklanki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

Masa budyniowa:

  • mleko

    500 mililitrów
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • cukier wanilinowy

    1 opakowania
  • masło

    200 gramów
  • cukier puder

    3 łyżki

Masa jabłkowa:

  • jabłka

    3 sztuki
  • woda

    1 szklanka
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania

Masa śmietanowa:

  • śmietana 30%

    400 mililitrów
  • fix do śmietany

    1 opakowanie
  • żelatyna

    1 łyżka
  • woda

    100 mililitrów
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 32 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję.

3. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto. Wyrównuję.

4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan-fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję żelatynę. Ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.

5. Kokos prażę na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Wierzch ciasta posypuję kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat