Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa Fantazja

5.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami z galaretką i masą śmietankową. Jest doskonałe na każdą okazję. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 3 sztuki
cukier 0.5 szklanki
mąka 0.5 szklanki
kakao 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Masa budyniowa:

mleko 500 mililitrów
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier wanilinowy 1 opakowania
masło 200 gramów
cukier puder 3 łyżki

Masa jabłkowa:

jabłka 3 sztuki
woda 1 szklanka
galaretka cytrynowa 2 opakowania

Masa śmietanowa:

śmietana 30% 400 mililitrów
fix do śmietany 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 100 mililitrów
cukier wanilinowy 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa Fantazja

1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 32 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję.

3. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto. Wyrównuję.

4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan-fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję żelatynę. Ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.

5. Kokos prażę na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Wierzch ciasta posypuję kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna 02.10.2022 20:26
Przepyszne ciasto! idealne do niedzielnej kawki :) polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak