Jabłko Adama - deser na Walentynki

Jabłko Adama - deser na Walentynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 szt
  • pomarańcza

    1 szt
  • rodzynki

    20 gr
  • masło do smażenia

  • rum

    10 ml
  • białe wino

    70 ml
  • cukier

    50 gr
  • laska wanili

    1/4 szt
  • cynamon mielony

    1 szczypta
  • imbir mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie,aromatyzowanej rumem - czas 20 minut.
Krok 2 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Skórkę z pomarańczy i pomarańczę pokroić na drobną kostkę.Smażyć na 1 łyżce masła.
ps. ja użyłam czerownej pomarańczy - tarocco.
Krok 3 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
W połowie smażenia dodać 1 łyżkę cukru i smażyć aż wyparuje sok, mieszając dość często.
Krok 4 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Smażoną pomarańczę połaczyć z odciśniętymi z wody rodzynkami.
Jabłka obrać, lecz nie całe, zostawić na dole 1/4 skórki. Niestety na tym zdjęciu nie udało mi się uchwycić tej pozostawionej skórki,ale zobaczycie ją przy upieczonym jabłku.Chroni ona spód jabłka,dzieki czemu nie rozleci się ono podczas pieczenia.
Wydrążyć gniazda nasienne z jabłek.
Polac jabłko sokiem ze swieżej pomarańczy by nie brązowiało.
Krok 5 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Do środka jabłka wożyć po "listku" masła
Krok 6 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Jabłka wypełnić pomarańczowo-rodzynkową masą.
Krok 7 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Jabłka włożyć do foremki do pieczenia, posypać cukrem, cynamonem i imbirem. Polać białym winem.
Do foremki włożyć kawałek laski wanili i plasterek pomarańczy.
Krok 8 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na pół godziny.
Krok 9 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Soku, który się wytworzył podczas pieczenia jabłek nie wylewamy, wręcz przeciwnie wlewamy go na patelnie i ...
Krok 10 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
.. i na dużym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy go do lukrowej konsystencji.

* czarne patyczki,które w nim pływają to wanilia :))
Krok 11 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Tak przygotowany lukier o bajecznym smaku nakładamy na talerz. Za chwilę położymy na niego nasze upieczone jabłko.
Krok 12 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Na talerz wykładamy jabłko, polewamy go jeszcze 1 łyżką tego samego lukru.
Krok 13 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Podawać z łyżką bitej śmietany.

* na tym zdjęciu widać tę 1/4 nieobranej skórki, o której pisałam wcześniej.Jabłko po upieczeniu jest mięciutkie,przenosząc go na talerz nie rozwaliło mi się dzięki tej pozostawionej skórce.
Krok 14 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Jabłko Adama gotowe :)
Krok 15 - Jabłko Adama - deser na Walentynki
Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokus

13.04.2014 09:09
super deserek

cukiereczek

08.04.2014 18:29
wspaniały pomysł

norweska20

09.03.2014 00:11
rewelacyjny pomysł

Przepisy Joanny

01.03.2014 18:04
piękny i pyszny deser

jasiek

26.02.2014 21:59
pysznie podany

marcia7

09.02.2014 12:28
ciekawie wygląda

Róża1

12.01.2014 09:21
wspaniały deserek:-)

EmciaPichci

21.10.2013 07:30
fabtastycznie podane!

Klausia

14.10.2013 17:05
Wspaniały pomysł na niebanalny deser :)

dwa pokoje z kuchnią

11.10.2013 10:59
już czuję jak mi smakują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat