Przepis i sposób przygotowania na: Jabłko Adama - deser na Walentynki
Kroki postępowania
ps. ja użyłam czerownej pomarańczy - tarocco.
Smażoną pomarańczę połączyć z odciśniętymi z wody rodzynkami.
Jabłka obrać, lecz nie całe, zostawić na dole 1/4 skórki. Niestety na tym zdjęciu nie udało mi się uchwycić tej pozostawionej skórki, ale zobaczycie ją przy upieczonym jabłku. Chroni ona spód jabłka, dzięki czemu nie rozleci się ono podczas pieczenia.
Wydrążyć gniazda nasienne z jabłek.
Polać jabłko sokiem ze świeżej pomarańczy by nie brązowiało.
Do foremki włożyć kawałek laski wanili i plasterek pomarańczy.
* czarne patyczki,które w nim pływają to wanilia :))
* na tym zdjęciu widać tę 1/4 nieobranej skórki, o której pisałam wcześniej.Jabłko po upieczeniu jest mięciutkie,przenosząc go na talerz nie rozwaliło mi się dzięki tej pozostawionej skórce.