Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    5 sztuk
  • żurawina

    1 słoiczek mały
  • orzechy włoskie

    0,5 szklanki
  • miód

    kilka łyżeczek
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • brązowy cukier

    do smaku
  • masło śmietankowe

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami foto
Naczynia do zapiekania wysmarowujemy maseł śmietankowym. Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. Łączymy je z cynamonem oraz brązowym cukrem. Jabłka układamy w naczynkach do zapiekania. Jeśli nie mamy takich naczynek, wówczas możemy użyć naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami foto
Na środku układamy porcje żurawiny, całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy miodem. Zapiekamy przez 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podajemy na gorąco.
Krok 3 - Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 08.08.2014 15:18
musiło to byc pyszne
olkaaa 27.12.2013 09:47
muszę zrobić
Katarzyna/kate1980 16.11.2013 19:52
uwielbiam takie deserki
IKrakowianka 15.11.2013 16:33
wspaniałe połączenie smaków
Wafelek2601 13.11.2013 18:34
Świetny pomysł
kasienka23 13.11.2013 17:48
smakowite danie!
aginaa 13.11.2013 07:30
ale smaczne danie
gosia561 13.11.2013 01:28
idealny jesienny deser
Klausia 12.11.2013 23:39
fantastyczny pomysł :)
Lis 12.11.2013 22:46
Pyszny deserek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat